Βιογραφία    -    Τέλλος Άγρας   (Ευάγγελος Ιωάννου)


Ο Ευάγγελος Ιωάννου δανείστηκε και χρησιμοποίησε σαν ψευδώνυμο το όνομα του Μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα. Με αυτό έγινε γνωστός και το διατήρησε ως μόνιμο φιλολογικό ψευδώνυμο.
Ήρθε στη ζωή το 1899 στην Καλαμπάκα. Έζησε λίγα χρόνια στο Λαύριο και ύστερα από μετάθεση του γυμνασιάρχη πατέρα του Γ. Ιωάννου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Νομικά και εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος. Υπηρέτησε στο Υπουργείο Γεωργίας, και στην Εθνική Βιβλιοθήκη ως το 1927.
Πρωτοέγραψε στο φιλολογικό περιοδικό «Διάπλασις των παίδων». Συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα περιοδικά της εποχής του (Νεοελληνικά Γράμματα – Βωμός – Λύρα – Νέα Εστία – Μούσα). Σε αυτά δημοσιεύει κυρίως στίχους του και κάποιες μελέτες. Δίδαξε λογοτεχνία στο Ελληνικό Ωδείο και σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία. Συνεργάστηκε τακτικά και με την Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια.
Βαθύς κάτοχος της ξένης και ελληνικής φιλολογίας κι είχε τήν ευχέρεια της διεισδυτικότητας καί της ακριβολογίας, ιδίως, γιά συγγραφείς και ποιητές, που έχουν κλείσει τον κύκλο της παραγωγής τους.
Γράφει γι’ αυτόν ο Μιχ. Περάνθης «Φύση λεπτή κι εξαιρετικά καλλιεργημένη, νους στοχαστικός, ψυχή τεταμένης ευαισθησίας, δίνει καί στην ποίηση του μιαν απόχρωση λύπης κι έναν τόνο υποταγής στην οδύνη του κόσμου, πού τον ανησυχεί κρυμμένη καί στα περισσότερα ελαφρά ή πρόσχαρα θέματα των στίχων του».
Επηρεασμένος από τη Γαλλική σχολή του «συμβολισμού» γράφει με ένα νέο τρόπο και δημιουργεί με μερικούς άλλους της εποχής ένα νέο συρμό και μια ποιητική ανανέωση. Ο τρόπος της γραφής του ασκεί ακόμη και στις μέρες μας μια ευεργετική επίδραση.
Τύπος ευαίσθητος, μοναχικός, γράφοντας αφήνει μια μελαγχολία και μια πικρή γεύση ψυχικής οδύνης. Οι στίχοι του ιδιαίτερα χτενισμένοι διακρίνονται από μια ευγένεια και συγκίνηση.
Εκτός από ποίηση έχει γράψει πάρα πολλές κριτικές για βιβλία και πρόσωπα λογοτεχνικά και έχει δώσει διαλέξεις με βάθος στοχασμού οι οποίες χαρακτηρίζονται από την λεπτότητα της παρατήρησης που είναι προικισμένος.
Όσο ζούσε εκδίδει δύο ποιητικές συλλογές «Τα βουκολικά και τα εγκώμια» και «Καθημερινές». Τα περισσότερα έργα του και ειδικά τα νεότερα ποιήματά του δεν έχουν εκδοθεί.
Κατά την απελευθέρωση από την Γερμανική κατοχή τραυματίζεται από αδέσποτη σφαίρα και πεθαίνει (σε ηλικία 45 ετών) στον Ευαγγελισμό μετά από μερικές μέρες μη βρίσκοντας την ανάλογη περιποίηση από σηψαιμία.