Σταματίου Γιώργος

 

Ο Γιώργος Π. Σταματίου γεννήθηκε το 1937 στην Παιανία (Λιόπεσι) Αττικής.. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών(1955-1960).
Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα αρχαίου δράματος κοντά στο μεγάλο σκηνοθέτη Δημ. Ροντήρη (1956-57).
Από το 1983 ως το 1992 υπήρξε Διευθυντής του Λυκείου Σπετσών.
Παράλληλα με την εκπαιδευτική του πορεία, ο Γ. Π. Σταματίου ασχολήθηκε με την καλλιέργεια των Γραμμάτων και τη συγγραφή. Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στο χώρο των Γραμμάτων έκανε το 1971,με την κυκλοφορία του βιβλίου του « Νίκος Καζαντζάκης, ένας αξεδίψαστος της ελευθερίας» (επανέκδοση το 1974). Ακολούθησαν άλλα δυο βιβλία για τον ποιητή της «νέας Οδύσσειας» : «Η γυναίκα στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη» (ιδιωτική έκδοση,1983, επανέκδοση από τον « Καστανιώτη», 1997)και « Ο Καζαντζάκης και οι Αρχαίοι» ( έκδοση που χρηματοδοτήθηκε από την αείμνηστη Ελένη Ν.Καζαντζάκη, 1983). Το τελευταίο αυτό βιβλίο είναι η διδακτορική του διατριβή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων( εισηγητής: Kώστας Στεργιόπουλος, βαθμός: άριστα ).
Έχει αποσπάσει δυο αξιόλογα βραβεία για την συμβολή του στη μελέτη και προβολή του Νίκου Καζαντζάκη:1984.
Πρώτο «βραβείο Καζαντζάκη» θεσπισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ( υπουργός Μελίνα Μερκούρη ) και 1991: «Βραβείο Καζαντζάκη» με χρηματικό έπαθλο του Δήμου ΗρακλείουΚρήτης.
Έχει πάρει μέρος σε διάφορα συνέδρια για τον Καζαντζάκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ( Κύπρος, Γεωργία, Βέλγιο ), ενώ έχει δημοσιεύσει και πολλά μελετήματα για το έργο του μεγάλου Κρητός, τα οποία, το 2002, συγκεντρώθηκαν σε βιβλίο υπό τον τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης, ο οικουμενικός» ( έκδοση «Συμβολή» του Επιμορφωτικού Συλλόγου Παιανίας ). Είναι συνεργάτης των περιοδικών «Νέα Εστία», «Διαβάζω», «Ιστορία Εικονογραφημένη, «Ελληνικό Πανόραμα» και άλλα. Έχει δημοσιεύσει ακόμη τις συλλογές διηγημάτων: «Ο συνταξιούχος και άλλα διηγήματα» («Εκδόσεις Χατζηνικολή» Αθήνα 1989). « Ο Λάκης και η Τζίλντα» (Εκδόσεις Χατζηνικολή»,1995), «Ένα τραίνο ταξιδεύει στη Γη της Μεσογαίας και της Λαυρεωτικής, και άλλα διηγήματα» (΄Εκδοση «Συμβολής» του Επιμορφωτικού Συλλόγου Παιανίας, Παιανία 1999) και « Το ταξίδι της «Αργώς» και άλλα διηγήματα ( Εκδοση «Συμβολής» του Ε. Σ. Παιανίας, Παιανία, 2002 ), καθώς και δυο μυθιστορήματα: «Μελένια Μάτια» ( ¨Εκδόσεις Χατζηνικολή», πρώτη έκδοση 2001 και δεύτερη έκδοση 2002 ) και «Η ασπίδα του Δημοσθένη» ( ΄Εκδοση «Συμβολής», Ε.Σ. Παιανίας, Παιανία 2001 ).
Ιδιαίτερος λόγος πρέπει να γίνει για τη συμβολή του στη μελέτη της Ιστορίας των Σπετσών. Καρπός αυτής της μακρόχρονης προσπάθειας τα βιβλία του: « Ο εθνικός ευεργέτης Σωτήριος Ανάργυρος, η ζωή και το έργο του» (έκδοση της Ε. Ε. της Α.Κ.Σ.Σ., το 1973, δεύτερη έκδοση από τον ίδιο φορέα, Αθήνα 2000), «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, ένα υποδειγματικό Κολλέγιο» (έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Σπετσών, 2003), «Οδηγός του Μουσείου Σπετσών», 1966, «Πέντε Σπετσιώτες ποιητές», 1975, «Η ξυλοναυπηγική τέχνη των Σπετσών», έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπετσών, Αθήνα 2002),καθώς επίσης και μια σειρά άρθρων και μελετημάτων σε περιοδικά και εφημερίδες, των Αθηνών και τοπικές. Ο Γ. Π. Σταματίου είναι ενεργό μέλος της « Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη», καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπετσών και του Μουσικού Συλλόγου Σπετσών. Είναι επίτιμο μέλος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Παιανίας και έχει τιμηθεί με χορήγηση ειδικής πλακέττας από την « Ένωση Σπετσιωτών» και το Μουσικό Σύλλογο Σπετσών. Είναι παντρεμένος με την οδοντίατρο και εκ μητρός ανιψιά του ιδρυτού της Α.Κ.Σ.Σ. Σωτ. Ανάργυρου, κ. Ματίνα Σωτ. Λίτσα, και ζει μόνιμα ( από το1962 ) στις Σπέτσες. 


Μετέστη εις Κύριον το 2013. Στην κηδεία του πλήθως αγαπημένων φίλων του, απέδειξαν το μεγάλο κενό που άφησε στο νησί.


Δείγματα γραφής

 

 

 

Δοκίμιο - Προβληματισμός

 

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Η ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Η ΒΟΥΝΟΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

 

 

Διήγημα

 

ΒΟΥΒΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΥΡΑΣ

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ